ما قصد داریم که اینجا از اهمیت رنگ در طراحی داخلی صحبت کنیم این که چقدر رنگ و انتخاب رنگ برای محیط و افرادی که از محیط استفاده مسکونی، اداری و یا اینکه محلی که از آن عبور میکنید و نمیخواهید زمان زیادی را در آن بگذارید مهم است. ولی رنگ اولین آیتمی هست که به صورت مستقیم و ناخودآگاه در شما تأثیرگذار هست. برای مثال شاید به این موضوع دقت کرده باشید یک ماشینی که به سرعت از کنار شما عبور میکند اولین چیزی که از اول تصویر در خاطرتون میمونه رنگ هست و بعد از آن مدل و جزئیات دیگر. بنابراین ما در نهایت اول رنگ رو میبینیم و بعد فرم و بافت سپس رنگ ماندگاری زیادی در ذهن انسان دارد بنابراین در طراحی فضاها انتخاب رنگها خیلی اهمیت دارد.
در مبحث رنگشناسی به سه مهم اشاره میشود. دمای رنگ، شیب شخصیتی هر رنگ و اثراتی که بر محیط پیرامون خود میگذارد، که در این فرصت راجع به هر سه بحث میشود.
هر کدام از رنگها دمایی دارند که به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند رنگهای سرد، رنگهای گرم و خنثی.
رنگهای سرد: به طور ناخودآگاه از نظر روانشناسی حس سکون، حس خنکی طراوت میدهند.
رنگهای سرد از نظر محیط، محیط را بزرگتر نشان میدهد. رنگهای سرد، رنگهایی هستند مثل آبی، سبز و رنگهایی از این خانواده.
رنگهای گرم: رنگهایی هستند مانند قرمز زرد نارنجی و از این قبیل که به دلیل هیجانی که دارند از نظر محیطی محیط را کوچکتر نشان میدهند ولی حس گرما و صمیمیت را از خود بروز میدهند. به طور کلی بستر به خواستهای که از یک فضا داریم رنگهای گرم یا سرد را میتوان در آن فضا استفاده کرد.
دستهی سوم رنگهایی هستند که به رنگهای خنثی معروف هستند. رنگهایی مثل سفید، مشکی، طوسی و سبز زیتونی و… . اگر بخواهیم انتخاب رنگی برای فضایی داشته باشیم که از کاربرها و کسانی که از فضا استفاده میکنند، مطمئن باشیم سعی میکنیم زمینهای اصلی را از رنگهای خنثی انتخاب کنیم.
چرا رنگهای خثنی انتخابهای ایمنتری از لحاظ سلایق مختلف هستند، رنگهای خنثی هماهنگی خوبی با رنگهای دیگر دارد از این ترکیب رنگها میتوان نتیجههای خوبی گرفت پرکاربردترین رنگ خنثی رنگ سفید هست. این رنگ دارای قابلیتی است که خطاها را به خوبی میپوشاند یکی از دلایل استفاده از رنگ سفید برای سطوح بیشتر نگه داشتن نور در طول روز است. در سبکهای مدرن هیچ رنگی به جز رنگ خنثی استفاده نمیشود.
تکنیکهایی برای رنگآمیزی دکوراسیون
برای رنگآمیزی دکوراسیون داخلی از تکنیکهای مختلفی استفاده میشود برای مثال سه نمونه اشاره میشود.
تکنیک تنالیته هنرمندانه(Tint) : اضافه کردن رنگ سفید به رنگی که مدنظر من برای چیدمان یک فضا میباشد.
تکنیک تنالیته دکوراسیون :(Ton) این پالت رنگی با اضافه کردن رنگ خاکستری به آنها ساخته میشود.
در یک محیط اگر رنگی که انتخاب میکنیم از تنالیته هنرمندانه (Tint) باشد رنگ بعدی را نمیتوان از پالت رنگی تنالیته دکوراسیون (Ton) باشد. چرا که از دو تنالیته مختلف هستند یک تنالیته دارای رنگ سفید و تنالیتهی دیگر دارای رنگ خاکستری میباشد.
از نظر طراحی داخلی وقتی میخواهید رنگ آمیزی یک محیط را انجام دهید از نظر هارمونی و هماهنگی محیطی، باید یکی از تنالیتههای tint، ton مورد استفاده طراح قرار گیرد. یکی دیگر از تکنیکهایی که برای هارمونی بهتر محیط به کار گرفته میشود، قانونی ۶۰/۳۰/۱۰ میباشد.
قانون ۶۰/۳۰/۱۰ را با مثالی توضیح دهیم باید از ۱۰۰ رنگ پوشش یک فرد کت و شلواری را در نظر بگیریم که به این صورت تقسیمبندی شده است ۶۰% پوشش وی را ست کت و شلوار ۳۰% رنگ پیراهن و ۱۰% نیز رنگ کربات یا پاپیون و با استفاده از این قانون سه اصل تأکید، تنوع و یکپارچگی در مورد رنگآمیزی محیط حفظ میشود.
هنگامی که ازروانشناسی رنگ صحبت میشود باید به دو موضوع خیلی مهم اشاره کرد:
-۱ تیپ شخصیتی رنگها
-۲ تأثیر رنگ در فضا
تیپ شخصیتی رنگها کارکتری است که در ذات خود رنگ دیده میشود.
در اینجا تیپ شخصیتی هر کدام از رنگها را جداگانه بررسی میکنیم:
قرمز: یکی از پرقدرتترین رنگها، رنگ قرمز، تیپ شخصیتی بسیار هدفمند و با ارادهای دارد.
نارنجی: این رنگ در ذات خود رنگی پر انرژی و خوشی سیر در ضمن رنگ پرتحرک و خیلی گرم و صمیمی است.
زرد: تیپ شخصیتی رنگ زرد رنگ شاد و فرحانگیزی هست. به همین دلیل هم در اتاقهایی برای همفکری و یا بازاریابی استفاده میشود. اگر این رنگ در کنار یک خنثی قرار بگیرد کنتراست بسیار قوی به فضا میدهد. که همین مهم باعث ایجاد یک فضای شاد و مهیج میشود. از لحاظ روانشناسی رنگ زرد باعث میشود افراد شروع به گفتمان کنند، و در عین حال به خاطر حس شادمانی که القا میکند بسیار رنگ مجابکنندهای است.
سبز: یکی از مهمترین خصوصیاتی که این رنگ داراست، رنگ همکاریه و به خوبی حس تعامل را به مخاطب میرساند.
به همین دلیل از این رنگ در دفاتر کاری استفاده میشود. رنگ سبز به جوار کلی حس رشد و باروری میرساند. سبز از طراوت سرچشمه میگیرد و همین موضوع باعث آرامش میشود.
آبی: پرطرفدارترین رنگ دنیا رنگ آبی است. مهمترین مواردی که در تیپ شخصیتی این رنگ وجود دارد این است که بسیار رنگ منطقی است و آرامش مختص به خود را دارد. این موضوع باعث میشود که این رنگ بسیار رنگ مطمئن و قابل اطمینانی میباشد. برای همین است که در فضاهای درمانی استفاده میشود.
بنفش: رنگ بنفش اگر به درستی استفاده شود. از دید روانشناسی ذاتاً یک رنگ تسلیدهنده هست چرا که به خاطر مرموزی و ترس یک وقاری را با خود به همراه دارد. به خاطر همین موضوع به شدت در انتخاب این رنگ باید دققت کرد که برای چه کاربری و چه هدفی این رنگ انتخاب میشود. رنگ بنفش مثل مشکی رنگ بسیار کارماتیکی هست.
قهوهای: این رنگ حس وقار و استواری را القا میکند. قهوهای برای هر مخاطبی قابل اطمینان هست چرا که به راحتی قابل تمیز است و رنگی است که در محیط پیرامون فراوان قابل رؤیت است.
سفید: پرکاربردترین بدون خطاترین رنگی هست که خیلی راحت عیب و نقصها را بپوشاند رنگ سفید بسیار رنگ بیطرفی هست که به هیچکدام از رنگای چرخهی رنگ سمت و سوق ندارد به طور خلاصه رنگ سفید رنگ صلح طلبی است.
سیاه: رنگی است به محافظ کار و خلاق. سیاه دارای بالاترین کاریزماست و حس مرموزی خاصی میرساند رنگ سیاه را بهتر است به صورت مکمل استفاده کرد زیرا رنگ خنثیای هست و به راحتی کنار هر رنگی کنار هر رنگی خودنمایی میکند. یکی از دلایل اینکه پرکاربردترین رنگ برای مبلمان و اکسسوریهاست سایه روشن خیلی خاص است که موقع بازتاب نور از خود نشان میدهد.
با استفاده از شناختی که از تیپ شخصیتی هر رنگ داریم. میتوان تأثیر هر یک از رنگها را حدس زد.
حتی میتوان برای هر رنگ یک سمبل تعریف کرد. سمبلهایی که در مبانی هنرهای تجسمی برای رنگها تعریف میشوند بسته به حسی که از رنگها و فرم دریافت میشود تعریف میشود. مثلاً سمبل رنگ آبی فرم دایره است چرا که دایره فرمی است بدون زاویه، سیال و دائم در حال حرکت، از جهت دیگری اگر به موضوع نگاه کنیم با تمام این اوصاف میتوان دایره را به روح تمثیل زد و سمبل این دو را رنگ آبی نام میبریم اثرات روانی و کاربردی رنگها در فضاهای مختلف :
زرد:
به دلیل طراوتی که در دل خود دارد باعث دلگرمی میشود. این رنگ برخلاف تصور خیل یاز مردم درخشندگیرنگ زرد بسیار زیادتر از رنگ قرمز است. از منظر روانشناسی این رنگ باعث بیشتر فعالیت میشود و کلاً فعالیت ذهنی را افزایش میدهد. زرد تأثیر مستقیم روی اشتها میگذارد. بنابراین انتخاب این رنگ برای مکانهای غذاخوری و رستورانها بسیار مناسب و کاربردی است تلفیق این رنگ با رنگها خنثی به خصوص خاکستری یک ترکیب هنرمندانه میده.
قرمز:
این رنگ برای جامعهی طراحان به رنگ عشق مشهور است. رنگ قرمز به دلیل حس سکون و اعتمادی که میدهد باعث تحرک و انرژی درون مخاطب خود میشود.
نارنجی:
از ترکیب رنگ زرد و قرمز این رنگ حاصل میشود. پس طبیعتاً حسی که میرساند ماحصل حس رنگ زرد و قرمز است، رنگی بسیار شادی بخش و محرک است و در عین حال گرمای مختص به خودش را دارد.
صورتی:
این رنگ را می توان از دو م جهت مورد بحث قرار دارد.
یک نگاه از دو جهتی که صورتی در حال رسیدن به قرمز بوده، یعنی حرکت در جهت رسیدن به تکامل، پس حس تکامل را به خوبی می رساند.
بر عکس قرمز که رنگ مهیجی بوده ، رنگ صورتی رنگی که خیلی ارامش بخش است پس می شود ازاین منظر هم نگاه که یک قرمز کامل کهاز شدت و هیجان آن کسته شده است. صورتی رنگیست بسیار لطیف که کاربردی در خیلی از فضا ها ندارد.
مانند رنگ آبی تاثیری تاثیری که روی تغذیه آدمها می گذارد و باعث می شود که مخاطب غذای کمتری تقاضا کند.
محصولات ما در پالادیوم :
خیلی عالی