سبک یونان و روم باستان
تاریخچه
رواج زندگی شهری در یونان باعث ایجاد دوره ای طلایی در فرهنگ یونان شد به طوری که در این زمینه از مصر پیشرفته تر بودند.
اپارتمان شامل ۲ قسمت زنانه و مردانه بوده است
جردن نویسنده انگلیسی می نویسد: داستان انسان مدرن از زمانی آغاز می شود که یونان پا به صحنه تاریخ می گذارد.
معبد رایج ترین و بهترین نوع شناخته شده معماری عمومی یونان است. معابد به عنوان ذخیره گنجینه های مربوط به خدایان بود یا به عنوان مکانی برای بت خدایان.
یکی از فرم های بکار رفته توسط یونانی ها تولوس یا معبد دوار است که بهترین نمونه آن تولوس تئودوریوس در شهر دلفی است که برای پرستش آتنا ساخته شده است. (دکوراسیون داخلی)
مشخصات کلی
۱- متأثر از مبلمان مصر باستان اما نگارهها و نقشهایی بسیار متفاوت
۲- مبلمان دارای جنبه کاربردی و تشریفاتی
۳- قراردادن فرم سنتوری بر بالای ساختمان
۴- استفاده از معماری هندسی بر پایه تناسب
۵- سبک چیدمان بر اساس تقارن، تعادل و تأکید
۶- رنگ برتر سفید و آبی
۷- استفاده زیاد از نور طبیعی
۸- نگارههای گیاهی و سپس هندسی
۱۰- فرم تاج سنتوری
۱۱- بوفه ابداع یونانیان
گوتیک
از تزئینات دوره گوتیک شیشه های رنگی بود که به آن هنر ویترا گفته می شود. گوتیک در معماری و معماری داخلی و مبلمان هر سه قوی بود اما تناسبات قول پیکری داشت. ساختمانها جناقی و عظیم، مبلمان ظریف تر از دوره های قبل، استفاده از علامت شبدر یا گشنیز سه پر یا چهار پر، ارکهای نوک تیز در معماری
ویژگــی های معمــاری گوتیــک
طاق های جناغی
سقف های بادبزنی
قوس های تیزه دار
ستون های مدور
پنجره های بزرگ همراه با تزیینات سنگی
معرق شیشه
هنر موزاییک
مشخصات کلی
۱- وسایل با سایز بزرگ و سنگین بودند
۲- اشکال معمارانه در ساختار مبلمان وجود داشت
۳- کنده کاری و خراطی های عالی روی وسایل
۴- تزئینات تجملی بر گرفته از طرحهای کلاسیک و رنسانس
شمعدان ، ساعت تزئینی ، تابلو های طرح چهره انسان ، مجسمه وآیینه های بلند و منبت کاری شده
رنسانس
مفهوم کلی کلمه رنسانس : نوزایی , تولد دوباره
-ایتالیا (شهر فلورانس) اولین کشوری است که از قرن پانزدهم در آن شاهد طلوع عصر رنسانس هستیم و فرانسوی ها برای اولین بار لفظ رنسانس را در قرن شانزدهم میلادی به کار بردند. (بازسازی خانه)
معماری در رنسانس
معماری رنسانس به معماری اروپا در سده های ۱۵و۱۶ میلادی (دوره رنسانس) اطلاق میشود، که از مشخصه های آن نوزایی عناصر فرهنگی روم و یونان باستان بود. در دوره رنسانس در مورد هنر نقاشی و معماری یک اتفاق دیگر هم می افتد وآن اختراع پرسپکتیو است.
مشخصات کلی:
۱- وسایل سنگین و بدون ظرافت
۲- ساختار چهارگوش
۳- استفاده از گل میخ و چرم برای روکش صندلی
۴- طلاکوبی روی چرم
۵- پایه ها به شکل زنان
۶- استفاده از تزیین قابهای تورفته
۷- میزها دارای پایه کلفت و سنگین
۸- کنده کاری و خراطی روی چوب
سبک باروک
باروک روشی است در هنرهای معماری، نقاشی، موسیقی و مجسمه سازی که از اواخر سده ۱۶ میلادی در ایتالیا آغاز شد و تا اواخر سده ۱۸ (میلادی) در اروپا رواج داشت و سپس در آمریکای مرکزی و جنوبی مورد توجه قرار گرفت. آزادی در طراحی، شمار زیاد شکلها و درآمیختگی آنها از ویژگیهای این سبک است. ریشه ی این کلمه احتمالاً واژه بارُکو ایتالیایی به معنی مروارید صیقل نیافته بودهاست. گروهی نیز بر این عقیدهاند که معنای این واژه، پوچ، زشت، مضحک و عوضی است. این واژه در آغاز برای تمسخر این شیوه استفاده میشد. زیرا منتقدان معتقد بودند هرگز نباید بنایی ساخت که از اصول و عناصر بناهای یونیان و رومیان پیروی نکند؛ بناهای کلاسیک باید بر این اصول ساخته شوند و انحراف از آن را «کژسلیقگی اسفانگیز» میدانستند. اما پس از آنکه این شیوه مورد توجه قرار گرفت، به معنای شکوهمند و پرتجمل استفاده شد. آزادی در طراحی، شمار زیاد شکل ها و در هم آمیختگی آن ها از ویژگی های این سبک است.
ماهیت معماری باروک
۱- ایجاد هماهنگی و هنجار میان عناصر و مضامین گوناگون و در هم آمیخته که نشانه ی نحوه ی فکری و احساسی باروک است و با بسط و گسترش جهان بینی خاص خود فضاهای مختلف را با هم می آمیزد و وحدتی شگرف به وجود می آورد.
۲- طراحی های فراخ در مقیاس بزرگ با فضاهایی شکوهمند و ابهت انگیز
۳- تعبیه فضای کلی در مرکز و منظم کردن سایر فضاها در اطراف آن
۴- استفاده از پیکر تراشی، نقاشی، سایر هنرها
ویژگی معماری باروک
معماری باروک با مایه گرفتن از انسانگرایی، بساط شیوه گری منیریسم را برچید و در رویارویی با ضوابط کلاسیک حق اولویت را از عقل گرفت و به احساس سپرد. در این شیوه ی معماری، با ایجاد هماهنگی و هنجار در میان عناصر و مفاهیمی گوناگون و در هم آمیخته گری شکوهمند در فضای کلان ارائه میدارد. هدف اصلی باروک پیش بینی فضایی کلی در مرکز، منظم کردن فضایی فرعی و نمای ورودی و سرانجام به خدمت گرفتن عناصر پیکرشناسی و نقاشی و سایر هنرهای تزیینی برای ایجاد اثری کامل میباشد. معماری باروک دارای صلابت و سهندوارگی ساختمان بود، که بعدها سبک روکوکو از آنها کاست و بر سبکی، ریز نقشی و شادی انگیزی و آرایههای رنگارنگ در بنا افزود.
مهم ترین خصوصیت معماری باروک، ساختن فضاهای منحنی و استفاده فراوان از تزیینات معماری است.
مشخصات کلی
۱- وسایل با سایز بزرگ و سنگین بودند
۲- اشکال معمارانه در ساختار مبلمان وجود داشت
۳- کنده کاری و خراطی های عالی روی وسایل
۴- تزئینات تجملی بر گرفته از طرحهای کلاسیک و رنسانس
شمعدان ، ساعت تزئینی ، تابلو های طرح چهره انسان ، مجسمه وآیینه های بلند و منبت کاری شده
سبک ویکتورین
معماری ویکتوریایی به طور خاص به معماری همان سال های سلطنت ملکه ویکتوریا اطلاق می شود. ولی تأثیرات این سبک در سالهای میانی و پایانی قرن نوزدهم به قدری وسیع بود که می توان گفت که اکثر بناهای این فرن به خصوص در انگلستان از معماری ویکتوریایی تأثیر گرفته اند. معماری ویکتوریایی تلفیقی از معماری سنتی اروپایی به علاوه الهاماتی از معماری خاورمیانه و آسیایی بود. در قرن نوزدهم به کارگیری فولاد در سازه ها، تحولی بزرگ در معماری را فراهم کرده بود. معماران زیادی در این دوره به دنبال روش های جدید در ساخت بناها بودند که از آن جمله می توان آگوست پاگین ، السکاندر تامسون در گلاسکو اسکاتلند، آرکیبالد سیمپسون و الکساندر مارشال مکنزی نام برد. معماری ویکتوریایی در کشورهای تحت سلطه و مرتبط با انگلستان از جمله آمریکا، استرالیا، و نیوزلند تأثیر فراوانی گذاشت. همچنین گسترش ارتباطات و از جمله انتشار مجله بین المللی The Builder باعث انتشار مد روز معماری انگلیس به سایر کشورها شد.
مشخصات کلی
در انتها ویژگی های اصلی سبک ویکتوریایی را برمی شماریم.
۱- متاثر از سبک گوتیک و استفاده از وسایل سنگین و بزرگ
۲- بهره بردن از تزیینات بسیار
۳- دیوارها به رنگ های تیره قرمز و سبز و همچنین کاغذ دیواری های گل دار با نقوش بزرگ
۴- پرده های سنگین با پارچه مخمل (چون نور افتاب را برای سلامتی مضر می دانستند)
۵- استفاده از فرش های شرقی و ایرانی
۶- استفاده از میزهای کوچک مزین به خاتم کاری یا طلاکوبی
سبک آرت نوو
ویژگی معماری ارت نوو
۱- طبیعت تنها منبع الهام
۲- اهن را به عنوان یک ماده اساسی برای تزئینات طبیعت گرایانه خود پذیرفت .
۳- خطوط پیچ در پیچ ومواج که پس ار همه گیر شدنارت نوو به شکل گوشه دارتر و ساده تر گرایش یافت
۴- نشان دادن ستون ها به شکل کاملا اشکار به شکل ساقه ها و شاخه های گیاهان پیچ در پیچ
۵- اغراق در خطوط عمودی
۶- در فضاهای داخلی در راه پله ها و راهرو از ستون های اهنی برای تحمل وزن بنا استفاده کرد و بر خلاف سنت ان ها را با اجر یا گچ پنهان نکرد اورتا این ستون ها را به شکل ساقه ها و شاخه های گیاهان خیالی در اورد که در بالا و سر ستون ها به تزئینات فلزی پیچ در پیچ و تو در تو ختم می شدند و منظره ای همچون گیاهان رشد کرده از زمین تا به سقف را فراهم می اورند تزئینات نقاشی شده بر سقف و کف و دیوارها بر این معماری گیاهی و بسیار پرتحرک تاکید می کنند . تاکید بر کاربر بی واسطه مصالح جدید و استفاده از شکل ها و نقش های طبیعی ظریف و باریک به شاخصه های معماری ارت نوو تبدیل گشتند.
اصول فکری پیروان این نهضت را می توان در موارد ذیل خلاصه نمود
۱- اتقاد شدید از اشیاء و مکتب های تقلیدی
۲- جدایی از گذشته
۳- ابداع فرمهای جدید
۴- هنر مناسب زمان
۵- استفاده از تولیدات مدرن( فلز) برای اسکلت ساختمان و تزئینات
۶- استفاده از تزئینات و فرم های طبیعی و احساس بر انگیز
مشخصات کلی
۱- حکاکی های بسیار ظریف
۲- فرم های انعطاف پذیر
۳- تزئینات با خوشه و برگ انگور
سبک آرت دکو
ویژگی های سبک آرت دکو در طراحی دکوراسیون داخلی
سبک طراحی آرت دکو با جلوه سنتی و درخشش جذاب و گیرایی که دارد ویژگی برجسته و خیره کننده ای به هر خانه میدهد.
سبک آرت دکو در دوران بین جنگ های جهانی اول و دوم گسترش پیدا کرد و در اواخر دهه ۱۹۲۰ و اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی به اوج خود رسید.
در این سبک روی ظاهر و شکل به اندازه کاربردپذیری تاکید میشود و روی زرق و برق و لوکس بودن تمرکز میگردد. هرچه رکود اقتصادی بزرگ غرب رشد میکرد محبوبیت سبک آرت دکو بیشتر میشد چرا که این سبک حس فرار از واقعیت را برای ملتی که ناامیدانه به آن نیاز داشتند فراهم میکرد. سبک آرت دکو بهترین مظهر دهه پرشور و هیاهوی ۱۹۲۰ میباشد. آرت دکو پویا و شیک با ظرافت پیچیده و طرز فکر رو به جلو است و جلوه ای از تجمل و رفاه را همانند زیبایی یک صدف مروارید در جهان پراکنده میکند.
سبک روستیک معماری داخلی سبک هنری روستیک، سبکی است که در آن به سادگی و روستایی بودن اهمیت داده شده است. سبک روستیک، سبکی از معماری و طراحی است که در آن از متریال طبیعی استفاده میشود. بهطوری که تا حد امکان از نظر فرم و بافت به طبیعت نزدیک باشند.
آنچه نیاز بوده تراشیده شده و بقیه به همان حالت رها شده است. از پرداختها و نازک کاریها روی چوب خبری نیست.
معمولاً چوبها رنگ نمیشوند و یا فقط با پوششی مات بدون اینکه جلا داده شوند اندود میگردند.
معماری روستیک
سبک روستیک در معماری و طراحی داخلی بیشتر برای ویلاها، عمارتهای خارج از شهر در کوهستان و دشت و جنگل استفاده میشود؛ چرا که این گونه اسکانها به خودی خود در طبیعت هستند و متریال در دسترس، خود به خود متریال سبک روستیک است.
سبک رترو
حس نوستالژی به یک دوره بخصوص و اجرای تکنیک های دکوراسیون داخلی آن دوره را گاهی سبک رترو می نامیم.
در دنیای طراحان رترو به عنوان سبکی متشکل از چندین سبک شناخته می شود. علت این امر آن است که عده ای رترو را به عنوان تکنیکی در دکوراسیون داخلی و با حاکمیت روح دهه های ۵۰ تا ۷۰ میلادی تلقی می کنند. عده ای دیگر نیز بر این عقیده اند که سبک رترو در طول تمام قرن بیستم شکل گرفته است و به همین دلیل است که تا این اندازه متنوع و تطبیق پذیر است. این سبک برگرفته از سبک آرت دکو میباشد و شامل سه دهه ۵۰، ۶۰ و ۷۰ میباشد. عصر رترو بیشتر درباره طرحهای شیک و عالی و موسیقی است که خواستگاه آنها لندن است در نتیجه میتوان رترو را سبکی انگلیسی دانست.
بنابراین شما می توانید بدون نگرانی تجربه کنید و فی البداهه خلق کنید. ساختار های بی نظیر دکوراتیو ، مصالح، رنگ ها و بافت ها را بر اساس گرایش ها و سبک های گذشته ترکیب و استفاده کنید. نتیجه این خواهد بود که به یک اثر بی نظیر در دکوراسیون داخلی به سبک رترو دست خواهید یافت.
اول از همه باید به این موضوع اشاره کرد که رترو یک سبک شهری است و در آن زمان فقط مبلمان مدرن و مطابق مد و عناصر دکوراتیو در آن به کار می رفت. گذشته از آن، سبک رترو به دلیل مجموعه رنگی، سرزندگی اش و ساختار ها و فرم های غیرمعمولش بسیار متفاوت است. رترو از صلح و آرامش دور است و برعکس، در فضاهای داخلی فریاد بلندی سر می دهد و حال و هوایی مرموز برقرار می سازد.
رنگ های سبک رترو
راحت ترین راه برای افزودن عناصر سبک رترو به فضای داخلی تان استفاده از رنگ های رایج این سبک است:
- رنگ های روشن و همراهی رنگ های متضاد: سفید و قرمز، مشکی و سفید، مشکی و قرمز، مشکی و زرد و …
- رنگ های تند و روشن: سبز آووکادویی، زرد تند، بنفش-صورتی، آبی سیر، نارنجی روشن و …
- رنگ های ملایم، لطیف و خنثی تر برای پس زمینه: آبی-خاکستری، صورتی-خاکستری، بنفش کمرنگ و…
سبک اسکاندیناوی
ویژگی ها
با توجه به موقعیت جغرافیایی این کشورها (داشتن زمستانهای طولانی و روزهای کوتاه) این سبک با ویژگی های منحصر به خود شکل گرفت.
خانه های خود را به نحوی طراحی کرده اند که نور به بهترین حالت وارد فضای داخلی منازل شود.
حفظ روشنایی اولویت اصلی این سبک میباشد.
از ویژگیهای این سبک سادگی و در عین حال کاربردی و عملکرد گرابودن آن است
طراحی های IKEA نمونه خوبی از این سبک میباشد
سقف بلند و غالبا تخت
پنجره های بزرگ از کف تا سقف
ایجاد فضاهای باز در طراحی
حفظ ارتباط فضای داخل و خارج با از بین بردن موانع از طریق دیوارهای غیر سازه ای
فرم و عملکرد
خطوط هندسی ساده و زاویه دار
توجه به جزئیات، مواد با کیفیت بالا
به عناطر تزئینی سنگین نیاز ندارد
در طراحی اهم توجه به عملکرد گرایی است
رنگ
استفاده از رنگهای خنثی، تن های خاکستری، سفید، کرم
رنگ طبیعی چوب
رنگ سفید به عنوان رنگ اصلی
با استفاده از رنگ سفید فضا را وسیع تر نشان می دهند
طبیعت گرایی
ارتباط تنگاتنگ با طبیعت
استفاده از گیاهان طبیعی
طراحی بالکن به نحوی که از مناظر طبیعی بیشترین بهره را داشته باشند
توجه فنلاندی ها به فرمهای ارگانیک
سبک مینیمالیسم
اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی در لندن و نیویورک محبوب شد
در پی واکنش به جزئیات کلاسیک سنتی شکل گرفت
نوعی از طراحی است که هدف اصلی و هویت خود را در از بین بردن هر چیز غیر ضروری میداند.
ویژگیهای سبک مینیمالیسم
حداکثر سادگی در طرح
حذف تمام عناصر غیر ضروری
در این سبک گچ بری نداریم
استفاده از اشکال هندسی ساده با زوایای ۹۰ درجه
بکارگیری سطوح صاف و صیقل خورده
ایجاد فضای باز و پیوسته در داخل بنا
استفاده از مصالح و فناوری مدرن
بکار گیری یک عنصر، جهت کاربری چند منظوره
طراحی ساده، متعادل و متقارن
فرم و عملکرد
استفاده از خطوط صاف و تمیز
استفاده از اشکال هندسی
بکار بردن فرمهای هندسی مکعب و مستطیل
فقدان مرز بین فضای درون و بیرون
سازه شفاف و سیالیت
رنگ
استفاده از رنگهای سرد، سفید ، کرم ، سیاه
روشنایی سفید یا آبی و تن های خاکستری
رنگ دیوارها معمولا خنثی
رنگ خنثی حس ارامش و دعوت کنندگی را القا میکند
مصالح
استفاده از مصالح با کیفیت بالا
شیشه، فلز، فولاد و چوب
سبک باهاوس
ویژگی های سبک باهاوس
هدف از این سبک ایجاد فضایی خلوت و ساده، استفاده از اشکال انتزاعی است و بر معماری گذشته تکیه ندارد و هدف آن ایجاد سبک جدید و مدرن می باشد.
کارکرد گرایی
استفاده از مصالح پیش ساخته
استفاده از شکل های هندسی زاویه دار
از عناصر تزئینی استفاده نمی شود و در صورت استفاده بسیار کم
طراحی بر مبنای نیاز
نمایان بودن اسکلت بنا
وجود ریتم در این سبک
خلوص ، سادگی، تولید انبوه با کمترین هزینه
وحدت همه هنرها با رعایت تقدم معماری
هر فضا شخصیت مستقل خود
ویژگی معماری
ویژگیهای معماری مدرن را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد
عناصر غیر ضروری باید از ساختمان زدوده شود.(حذف تزیینات)
معماری نباید هیچ وابستگی تاریخی داشته باشد
معماری باید عقلانی، علمی و فنی باشد
استفاده از مصالح به همان شکلی که هستند
از دیوارهای شیشهای استفاده شود
بامهای مسلح و غیر شیب دار و بر طرف شدن نفوذ آب
ساختن بنا به شکل دلخواه
معماری به سبک باوهاوس
فرم های مکعبی و مستطیلی
سقف تخت
پرده ها ساده یا کرکره ای
طراحی پلان ها بصورت باز
اسکلت بنا نمایان
پنجره های بزرگ
استفاده از سطوح صاف وصیقلی براق
استفاده از زوایای قائمه ۹۰ درجه
طراحی متقارن
کف پوش ها براق مثل سنگ، پارکت و سرامیک
سبک وینتج
- در این سبک رنگ های روشن به ویژه رنگ های سفید، صورتی، سبز و آبی در اولویت قرار دارند.
- در سبک وینتیج از تعداد زیادی تابلو بر روی دیوار استفاده می شود که می توانید با قاب عکس های متعدد گوشه ای برای خاطرات خود در خانه ایجاد کنید.
- مبل های چوبی در این سبک از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند و روکش چرمی برای این مبل ها مناسب تر است.
- برای دکوراسیون دیوار ها در این سبک، کاغذ دیواری های گل دار و طرح دار انتخاب مناسب تری به شمار می روند.
- اشیاء عتیقه و یا کلکسیونی قدیمی به عنوان اکسسوار فضایی زیبا ایجاد می کنند.
- هم چنین از اشیائی که ارزش تاریخی و معنوی دارند نیز می توان به عنوان وسیله ای دکوری استفاده کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.